Monday, December 24, 2018

Jalan2 Di Ipoh Part 3

Screen capture dari Google tentang Nasi Ganja / Nasi Kandar Ayam Merah Ipoh.

Setelah selesai breakfast di hotel maka kami pun check out. Tengah hari ni nak try salah satu rekemendation orang Ipoh sendiri tentang Nasi Ganja Ipoh yang dikatakan best. Bila sampai depan kedai memang nampak orang beratur panjang. Parking pun takdak. Mawar pulak bertanya, "Halal ka? Atas tu tulis Kedai Kopi Yong Suan?" Ha, ha, ha! Ini bagi aku salah satu kelaziman kedai2 makan di negara kita sejak zaman dulu lagi.

Bagi orang Pendang @ Alor Setar yang pernah makan Mee Pin di Pekan Tokai, dulu konsepnya pun macam ni. Makanan memang dimasak orang kita tetapi kedai yang kita order ayaq tu taukenya Cina. Tapi taukenya tak meniaga benda2 haram untuk orang Islam. Jadi sama la macam kat kedai ni. 

Parking agak jauh sikit tengah hari tu. Parking di jalan seberang berhampiran balai polis. Sampai di kedai, Mawar, Hanan dan Hanim pun duduk dulu sementara aku join the line untuk beratur. Bagus orang2 Ipoh ni, "Kalau nak makan di sini, duduk tunggu kat meja je bang, kami yang beratur ni untuk beli bungkus. Nanti pelayan akan datang ambik order di meja."

Ooo macam tu. Bagus juga. Tak macam Nasi Kandar Beratur di Penang. Makan ka, bungkus ka semua kena beratur. Pelayan2 kedai ni pun ramai. Sat saja order hidangan dah pun sampai. Oh ya apa yang sedapnya nasi kat sini? Bila ditanya kepada informer masa beratur tadi, ayam goreng merahnya sedap. Memang betul sedap. Dah habih makan nasi aku siap order ayamnya saja untuk diratah.

Nasi yang kami order hari tu merupakan nasi putih dengan lauk ayam goreng merah, ada jelatah, telur masin sebelah dan kuah campurnya yang sedap baru dalam lima ringgit lebih. Wah, untung kome orang2 Ipoh, teman nasi bajet kat Seremban dapat nasi satu cawan, ayam kecik, kuah ceroi, sayur timun potong halus2 dah lima ringgit.

Ayaq sirap dan teh o ais pulak boleh buat bancuh jadikan satu atau dua gelas lagi. Manis gileee! Masa basuh tangan di dapur kedai (singki basuh tangan memang disediakan di dapur), memang aku tengok tahap kebersihan adalah memuaskan. 

Sori gambaq nasiknya tak ada. Dah abih makan.

Pekerja kedai (kanan) pun nak interframe.

TQ Mahfuz for the useful information tentang kedai ni.

No comments:

Post a Comment