Friday, February 17, 2017

Jawapan kepada Oto Chicharito berkaitan Honda PCX

"assalamualaikum wrt. wbt, sy seronok bc komen2 tuan2 mgnai Honda PCX ni..sy baru guna skuter ni dlm 3 hari (beli second hand kat kedai)..milage dlm 6800km...sbg org2 yg dh lama guna skuter ni sy nak mohon pandangan tuan2 ttg penjagaan skuter ni, berapa km patut kena tkr minyak hitam, minyak gear, coolant dan filter" - Oto Chicharito

Tahniah kepada Oto Chicharito di atas pembelian Honda PCX. Mileage skuter saya baru saja mencecah 5300km. Setakat ini saya baru tukar minyak enjin (hitam) sekali saja pada 1000km. Kalau ikut cakap tokey Kedai Maxima Motor Senawang tu, dia suruh datang tukar lagi minyak enjin selepas 5000km. Jadi ada 700km lagi sebelum kena pi :)

Berkaitan bila kita nak tukar itu dan ini pada Honda PCX kita, kalau perasan di bawah seat, di ruang letak barang skuter kita tu ada ditampal stiker seperti kat bawah ni untuk rujukan penyelenggaraan.
 
 
Semuanya dalam tulisan bahasa Inggeris, nasib baik bukan bahasa Siam (Thailand) iaitu origin di mana skuter kita ni dipasang :)
 
Antara maklumat penting yang ditulis kat situ:
1. Minyak hitam ditukar setiap 8,000km, jenis 4-AT 10W-30MB. Kalau takut kena tipu kedai spare part, beli saja di stesen-stesen minyak. Selalunya ada, tinggal lagi pomen nak pakai atau tidak saja. SC keta Vios aku tak mau isi minyak enjin aku bawa dari luar, jadi tak payah servis situ lagi.
2. Pre-mix coolant ditukar setiap 2 tahun. Tapi aku belum tukar pun lagi. Cukup setakat tambah di bekas putih kat bawah sebelah kanan skuter saja. Ini kena rajin tengok terutamanya bila musim panas.  
3. Drive belt ditukar setiap 24,000km. Ini rasanya banyak tahun lagi ni. Takut time nak tukar tu nanti jangan2 Honda PCX pun dah stop production. Entah2 model baru nanti pakai drive chain.
4. Air cleaner element ditukar setiap 16,000km. Ini mungkin aku tukar 10,000km nanti. Maklum la jalan raya kita berabuk, jerebu. Tak tukar semput pula skuter kita nanti.
5. Gunakanlah barang2 cap Honda yang tulen. Ini susah sikit nak komen. Aku pi servis kat Maxima iaitu kedai yang tempat aku pi beli skuter ni pun tak pakai barang2 Honda tu pun. Minyak enjin hari tu pakai cap apa entah tapi fully sintetik. Coolant pulak dia jual yang cap Fuchs, tokey cakap ini skuter Yamaha pun ada pakai. Melainkan Honda buka service center bertauliah bolehlah kita ikut nasihat dia nih.
6. Waranti untuk keseluruhan motorsikal (bodoh, ini skuterlah!) ialah selama 2 tahun atau 20,000km. Tapi tak tau la samada cukup 2 tahun habih waranti atau cukup 20,000km abih waranti. Kalau pengeluar kereta ada which ever comes first, ada yang unlimited mileage. Jadi aku pun tak faham.
 
Bab harga barang2 yang nak diguna untuk penyelenggaraan, mungkin ada kedai murah atau mahal ikut kepandaian kita cari. Tepuk dada tanya selera errr, poket kita
 
Semoga saya telah dapat sedikit sebanyak menjawab soalan Oto Chicharito.

No comments:

Post a Comment