Monday, July 17, 2017

Reunion Guru-Guru & Pelajar-Pelajar SMPK (Cacat Penglihatan) Setapak

Tarikh: 16 Julai 2017 (Ahad)
Masa: 11.30 pagi hingga 1.15 tengah hari
Tempat: Koperasi dan Gelanggang Goalball SMPK (Cacat Penglihatan) Setapak

One way or the other, i will always miss the blind world. Be it the school, the students or my fellow colleague. Maka apabila saya menerima mesej jemputan untuk menghadiri reunion guru-guru dan pelajar-pelajar sekolah berkenaan beberapa minggu yang lalu, saya tidak mahu melepaskan peluang tersebut untuk hadir dan bertemu dengan rakan-rakan yang lama.

SMPK Setapak semasa perasmiannya oleh Dato Musa Hitam (saya tak pasti sama ada sebagai Menteri Pelajaran atau Timbalan Perdana Menteri) pada awal tahun 1980an dahulu hanya berjiran dengan kebun getah dan Kem Wardieburn. Apabila saya dan keluarga berSUV (ha! ha! ha! ni tengah tunggu X-Trail diservis ni, tu yang boleh berblog ni) dari Bulatan Pahang, macam2 bangunan baru telah tumbuh di kiri dan kanan jalan sebelum sampai ke SMPK. Ternyata dalam beberapa tahun semenjak saya bertukar tempat kerja ke Seremban, banyak pembangunan telah berlaku di sekitar kawasan Setapak ni.

Tiba di SMPK, saya amat tertarik dengan surau baru SMPK. Suraunya dahulu terletak di bangunan asrama  lelaki, kini terletak bersebelahan dengan blok yang ada PSS. Ala2 kat RnR PLUS surau SMPK yang baru ni. Syabas kepada pihak sekolah dengan pembinaan surau yang baru ini.

Saya dan keluarga telah disambut oleh Cikgu Fekkeri yang mempersilakan kami terus ke Koperasi SMPK. Oh lupa pula nak cakap, pada hari ini SMPK turut mengadakan Hari/Karnival Koperasi SMPK bertempat di gelanggang goalball sekolah. Sempat juga bertanya kepada cikgu-cikgu yang handle gerai jualan, kena beli kupon ka? Tak ada la cikgu, kita pakai cash aje. Ini saya puji, tak seperti kebanyakan sekolah yang jual kupon RM30, RM50, paksa pelajar dan guru beli kupon tersebut. Kemudian nak dapat untung (atau nak balik modal?), jual air tin yang kosnya RM1 pada harga RM1.50 atau RM2.00. Tu tak masuk jual nugget atau sosej yang very soggy (berminyak). Bukan semua orang reti masak2 ni. Silap hari bulan kena keracunan makanan, semua masuk tv.

Di kedai koperasi, kami telah disambut mesra oleh warga SMPK (dan mantan warga SMPK) yang terdiri daripada Tuan Haji Jalaludin (Pengetua, dulu pernah menjadi cikgu kepada Mawar di SMK Taman Medan), Cikgu Ruziyaton (GPK 1), Cikgu Zinaida (GPK HEM), Cikgu Suriyani (GPK Ko-Kurikulum), Cikgu Chuah (orang kuat koperasi), Cikgu Musfirah, Cikgu Siti Zaiton (mantan KB Teknik & Vokasional), Cikgu Hanafiah (mantan GPK 1), Cikgu Rajaletchumi (mantan orang kuat PSS), Kak Salmah (PAR SMPK), Kak Sivapakkiam (lab assistant SMPK) serta ramai lagi yang aku dah lupa namanya. Memang riuh-rendah bila bersembang, tak tau nak layan yang mana dulu.

Pihak koperasi ada menyediakan juadah ringan untuk dinikmati seperti bihun goreng, kuih-muih dan minuman untuk semua yang hadir. Terima kasih di atas layanan anda semua. Keadaan di dalam kedai koperasi juga sudah banyak berubah. Dah ada banyak aircond, banyak rak jualan, ada air filter Coway, ada pilihan menyediakan air sendiri, peti sejuk malahan peti ais aiskrim pun ada. Bagi saya, dah on par dengan Kedai Koperasi SMK Kota, Kelantan.

Dalam bersembang-sembang dengan rakan-rakan guru, saya juga sempat bertemu kembali dengan beberapa murid yang pernah saya didik seperti Tan Ee Beng, Blaise Yong, Rajeevan, Han Yong dan Fadhil. Mata mereka mungkin buta tapi hati mereka jauh lebih terang daripada saya ni. Saya doakan kamu semua berjaya dalam apa juga kamu usahakan dalam kehidupan ini.

Setelah bergambar, kami ke ke gelanggang pula untuk melihat aktiviti karnival koperasi. Waktu inilah saya dapat berjumpa dengan rakan-rakan guru seperti Datin Norhayati, Cikgu Amir (masih hensem seperti dulu), Cikgu Zakaria (blogger untuk besiwaja.blogspot.my) dan of course yang turut menjemput saya ke program aktiviti hari ini iaitu Cikgu (Akak) Siti Nurshuhada. Maafkan saya kerana tak dapat berbicara lama dengan kawan2 semua kerana anak2 saya dah macam2 pukul 1 tu kerana dah penat dan mengantuk (sleeping time has come). Maaf juga saya mohon kepada Cikgu Rizal Tan dan Cikgu Jais serta guru-guru lain yang datang pada awal pagi kerana tak sempat berjumpa dengan anda semua.

Moga2 kita semua dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk bertemu lagi pada masa hadapan.

Pergi berburu ke padang datar, ehhh, salah pulak, itu pantun untuk berguru.
Tuai padi antara masak, Esok jangan layu-layuan, Intai kami antara nampak, Esok jangan rindu-rinduan. Emmm, pantun ni pun tak sesuai juga. Hentam saja la Labu :)

Bawah ni ada tiga keping gambar yang sempat saya snap untuk tatapan anda semua.




Saturday, July 8, 2017

Puasa & Raya Ku Tahun Ini

Tarikh: ehhh, salah pulak. Itu untuk format blog PPKI.

Masih belum terlambat lagi rasanya untuk aku ucapkan selamat hari raya Aidilfitri kepada semua umat Islam di mana juga anda berada. Tahun ini aku tak balik beraya di Pendang tetapi balik semasa minggu kedua cuti penggal pertama yang lalu (masa puasa). Minggu pertama cuti sibuk dengan appointment kesihatan Hanan di Serdang, Alhamdulillah setelah echo dibuat, Hanan dah discaj dan tak perlu lagi datang untuk temujanji jantung.

Ini merupakan kali pertama Nissan X-Trail berjalan jauh (balik Pendang). Ok la sikit jalan siang2 bulan puasa dengan suasana jalan yang tidak sibuk. Hmmm, dalam pada tu nampak juga dari celah2 tingkap kereta orang minum air, hisap rokok di waktu siang. Ha ha ha! Aku? Puasa la. Alhamdulillah, sejak darjah 5 @ 6 memang puasa penuh saja sampai umur 37 ni.

Pandu X-Trail lutut pun rilek sikit drive jauh2 kerana ada auto cruise. Sayang duit ka sayang kaki? La ni kesan eksiden tahun 1999 di lutut kanan dah mula rasa dah.

Kami sampai di Pendang dah waktu Maghrib. Buka puasa dengan air Ribena, oren yang dibawa sebagai bekal di depan Kedai Nasi Kandar Haji Ramli, Simpang Empat. Tunggu sebentar yang ramai2 dalam kedai dah abih makan dan keluar barulah kami berempat masuk makan pula.

Di kedai ni, yang nak bungkus ada satu barisan, yang nak makan satu barisan. Jadi cepat la sikit para pelanggan dilayan.

Balik kali ni aku mengambil kesempatan melawat bapa mertua dan ibu mertua kepada adikku yang jatuh gering sejak beberapa minggu yang lalu. Kemudian pulang ke Alor Belat iaitu kampung arwah Tok dan Wan aku. Singgah sebentar melawat kubur Abah di Masjid Lahar Budi. Syukur kawasan perkuburan semuanya baru dikemas. Hanan dan Hanim pula dah pandai pegang2 batu nisan bertegur sapa dengan Wan (Abah).
Dari kubur kami ke rumah sepupu2 aku pulak iaitu Naim dan Asri. Berkat bulan puasa ada dua-dua keluarga tu pada hari tersebut. Rumah depa berdua ni dibina berhampiran dengan rumah Tok dan Wan aku.

 Tinggal kenangan. Rumah pusaka Tok dan Wan ni dah tak ada lagi. Gambar ini dirakam dari sekeping foto di rumah Abang Naim.

 Dari kiri mak den, den (yang tak berbaju tu), budak sebelah den ialah sepupu den iaitu Asri, sepupu den Nizam dan moyang den. Baris belakang dari kiri Kak Cik Kiah (sepupu den), Tok den Hajah Mah binti Endut dan Wan den Haji Ahmad bin Ali.

Beberapa hari setelah sekolah bermula aku mendapat panggilan daripada DBP untuk menghadiri satu mesyuarat pembaca luar bagi salah satu buku teks untuk kegunaan tahun 2018. Dapat juga bertemu kembali Dr Kway Eng Hock yang juga merupakan salah seorang pembaca luar untuk buku teks tersebut. Kami berdua bersama Puan Suzana (GPK di SK Kelang) merupakan penulis buku Kemahiran Asas Individu Masalah Penglihatan Tahun Satu Edisi Pertama (2011 kalau tak salah). Dalam sembang2 dengan Dr Kway tu, ada kemungkinan dia nak kembali menulis pada tahun hadapan. Aku? Biarlah aku memerhati dari jauh sebagai pembaca luar pun jadilah. Ilmu di dada ni sikit sangat sebenarnya.

Hooo sejuk. Lupa bawa blazer.

Akhirnya raya pun tiba tetapi tetap ada tragedinya di hari Sabtu terakhir Ramadan. Pagi Subuh itu tetiba tekanan air penduduk Taman Indah Jaya menjadi sangat rendah dan akhirnya bekalan air pun terputus. Gila weh, esok nak raya ayaq tak dak. Rupa2nya paip air uzur bawah tanah yang berusia lebih 30 tahun akhirnya pecah pagi itu di tepi jalan besar yang berhampiran.

Kerja2 baik pulih dirumitkan lagi dengan binaan rumah2 kedai kecil di atas rezab jalan. Itulah akibatnya kalau mengabaikan peraturan larangan menceroboh rizab jalan. Bila kami lalu di tepi jalan di mana kerja2 pembaikan sedang berjalan, penuh dengan pakcik2 dan atuk2 yang sesetengahnya menutup kepala dengan tuala mandi (tak sabar nak mandi kot?)

Hari tu kami agak bernasib baik kerana kerja2 memasak dilakukan dengan bekalan air yang dibawa Mak Lang Lela dari Klang. Untuk mandi-manda pula kami menumpang mandi di rumah Pak Long Isa yang terletak berhampiran. Bekalan air hanya pulih sepenuhnya jam 6.00 petang.

Malam itu setelah tamat solat Isyak di Surau Hukumiah, maka tradisi berkunjung takbir raya dari rumah ke rumah pun aku ikuti bersama geng surau. Tapi malam ni hanya rumah mak aku saja yang buat jemputan takbir raya. Yang lain semua surrender tak buat kerana tragedi yang berlaku siang tadi. Salah seorang geng surau turut mengeluh, nak raya tahun ni sungguh mencabar. Jam 12.30 tengah malam tu masa aku nak tidur, terdengar sayup2 makcik di rumah belakang tengah mengomel, "Ni nak masuk daun kunyit pulak." Tak habih masak rendang lagi la tu.

Besoknya setelah mengenakan pakaian terbaik (baju Melayu yang kainnya dibeli di Jakel KL semasa cuti sekolah hujung tahun 2016), aku membawa Hanan bersembahyang raya. Kemudian hantar Hanan balik, bawa Hanim pula ke surau untuk mendengar khutbah raya. Mula2 duduk atas riba kemudian nak diriba kemudian dah bangun berpusing2 tapi dah abih khutbah baru la kami balik.

Habih makan dan minum, kami pun bertolak balik ke Padang Kemunting, Pangkalan Balak, Melaka. Ini kampung arwah Moyang Hanan dan Hanim (Nek Mok). Konvoi empat kereta ini terdiri daripada kereta kami, Pakcik Khairul, Mak Lang Lela dan Pak Su Azmi. Setelah melawat rumah saudara-mara, kami bermalam di Homestay Bunga Tanjung yang pemiliknya merupakan salah seorang daripada ibu saudara Mawar. Malam tu kami bermain bunga api. Menjelang pukul 10 malam hujan lebat pun turun.

Berswafoto pada petang raya pertama di hadapan pintu masuk Chalet Bunga Tanjung.

Pagi esoknya, sesudah Subuh aku keluaq pi beli sarapan pagi di salah sebuah kedai makan yang kebetulan terletak berhampiran dengan Pondok Polis Pangkalan Balak. Mula2 sampai ada dua meja saja yang ada pelanggan. Satu meja ada tiga otai tengah makan, satu meja lagi ada sorang saja tengah makan. Selesai aku memesan makanan untuk dibungkus, berduyun2 orang pelanggan sampai. 

Pesanan untuk bungkus 6 nasi lemak, 2 bihun goreng, 2 kuetiau goreng dan 2 mee goreng yang tinggal nak masuk ke dalam polisterine dari tray tak mencabar. Yang thrill order bungkus pagi raya kedua ni tak kira di Pendang atau Pangkalan Balak ialah pesanan roti canai. Aku order 12 keping. Tukang tebar time aku sampai tu baru tengah setup. Tunggu dekat setengah jam juga tapi misi berjaya pagi tu. Yang order 15, 20 keping tak tau la pukul berapa baru dapat pagi tu. Di Pendang pernah sekali aku tengok depan mata aku, customer ambik sendiri roti canai yang baru diangkat dari kuali, masuk dalam pinggan, cedok kuah sendiri, potong que orang lain yang dah sampai lamaaa sebelum dia. Macam tak dak kesan kan ibadah puasa sebulan tu?

Pagi tu sebelum check out semestinya ada aktiviti bermain pasir dan mandi-manda di pantai Padang Kemunting. Land mark chalet yang kami sewa ni ialah Menara Penyelamat JPAM. Ada tapak khemah pengakap juga di seberang jalannya. Tengah hari tu setelah check out, kami semua makan tengah hari di Restoren Pokok Pelam. Lokasinya berhampiran dengan stesen janakuasa elektrik Teluk Gong. Kalau nampak asap2 tu memang itulah lokasinya kerana ada hidangan ikan bakar. Lain2 specialty ada juga sup ekor, sup campur, sup gear box. Don't mess with sambal belacannya, memang pedas tapi sedap.

Konvoi kemudian berpecah. Nenek dikhabarkan ke Nilai 3. Kami pula pulang ke rumah bagi membuat persiapan untuk omak den datang jauh dari Pendang nak beraya dengan kami. Masa balik puasa hari tu aku berjaya memujuk mak untuk beraya di sini. Pak Long Yunus di Moncehster antara yang sangat gembira bila tahu mak nak raya di sini.

Mak tiba dengan Lina, Nurain dan Faris. Dah malam juga sampai. Malam tu kami makan nasi dengan kambing Mydin marinated. Esoknya (raya ketiga) dalam pukul 10 pagi kami konvoi dua kereta ke Gemencheh. Mula2 singgah beraya di rumah Pak Long Yunus di Pekan Gemencheh. Tengah hari tu kami makan bihun soto. Kemudian kami pun balik kulu, istilah kami guna untuk cakap balik ke Kampung Sungai Jerneh. Jalan kampung kami ni jalan mati. Kalau jalan sampai ke hujung akan tiba di empangan air. Sungai Jerneh merupakan salah satu sungai yang dikorbankan untuk pembinaan empangan tersebut. Kecik2 dulu itu sungainya aku, adik-beradik dan sepupu2ku main air. Tapi itu semua tinggal kenangan saja. 

Tiba di rumah arwah Atuk dan Uwan den yang kini dijaga oleh keluarga Pakcik Rodhi, dah nampak asap dari bahagian dapur. Ada la benda spesial tengah buat tu kalau nampak asap2 ni :)

Pak Busu tengah mengadjust api untuk memasak rendang maman ayam kampung. Kalau order online RM70 - RM80 sekilo untuk yang dah siap masak. Nak bungkus ni balik makan di Pendang boleh tapi kena drive balik terus la.

Lemang pun ada. 12 batang. Kalau satu unggun api pun dah pedih biji mata, bayangkan dua unggun api.

Hanim excited tengok ayam kampung.

Hanan bermain dengan sepupu2nya.

Kenapa pulak kereta ehhh, SUV tu pun tumpang bergambar sekali?

Kami tak bermalam di kampung tapi petang tu juga balik ke Seremban. Balik ke Somban osah gilo jamn. Bila pikir2 balik tak patut ke mana2 pun hari tu kerana esoknya (Rabu) orang dah mula kerja. Perjalanan yang sepatutnya sejam setengah jadi tiga jam. Tidur malam tu memang pegang lutut kanan la, ha! ha! ha! Orang kata, "Real men use three pedal," aku pun real men juga apa pasai X-Trail ada tiga pedal juga cuma yang kiri sekali tu parking brake, kah! kah! kah!

Esok paginya Tok (mak den) pun bertolak pulang. Cadangnya nak ajak pi Port Dickson tetapi kerana Nurain takut kasut sukan, ayam, lembu dan kambingnya dicuri kawaq dan mat pit yang sentiasa mencari peluang mencuri di Taman Dahlia, Pendang tu maka depa pun balik.
 
Hanan dan Hanim bermain motor bateri di Mydin Senawang. Operasi mencari kambing marinated untuk tetamu bertandang gagal kerana dah abih. Tapi jumpa juga di Mydin Seremban 2 esoknya.

Keluarga Pak Long Isa, Pak Su Azmi dan nenek datang beraya pada hari Sabtu.

Malamnya Hanan dan Hanim main bunga api bersama Irfan (keluarga Mak Lang Lela datang beraya).

Ya Allah, ketemukanlah kami lagi dengan Ramadhan yang akan datang.
Amin Ya Rabbal Alamin.

Monday, May 22, 2017

Isu modem YES mengambil ruangan ingatan C:

Menulis benda teknikal ni susah sikit kerana jarang2 buat.
Ini benda ni aku alami sendiri di netbook aku.
Netbook aku ni dah agak berusia juga.
Dah lebih lima tahun.
OSnya ialah Windows 7 Basic.
Microsoft ada tawaran upgrade free ke Windows 10 tetapi bila ukur baju errr ukur spec netbook yang hanya bercpu Intel Atom dan 2 Gb RAM tak naklah cari pasal.

Baiklah, tahun demi tahun pakai netbook ni aku mulai perasan drive C: makin lama makin penuh.
Program tak pasang banyak mana pun.
Kalau ada fail2 yang bertambah ialah di My Documents, My Download, My Pictures.
Itu semua dimasukkan ke drive D iaitu partition yang satu lagi.
Jadi muncul misteri mana datangnya 'pendatang haram' beranak-pinak dalam drive C:?

Maka aku pun punggahlah satu demi satu folder dalam drive C: untuk mencari di mana 'pendatang haram' bersembunyi.
Ada folder nama temp dalam C: aku tengok ada beratus2 folder macam aturan di bawah ni.
Ia dinamakan dalam turutan tahun bulan tarikh.


Errr, kalau tengok kat gambar atas tu ada satu folder saja, sebab semua folder yang lama2 tu dah abih aku delete.
ATAS NI ADALAH SCREEN CAPTURE SELEPAS MASALAH SELESAI.

Sebelum tinggal satu folder seperti dalam gambar di atas, ada beratus folder yang bermula dengan nama 2014 tapi bulan dan harinya aku tak ingat.
Bila buka folder atas tu akan nampak paparan seperti di bawah.


Nampak tak dua fail di bawah tu?
YTL tu macam kenal kan?
Besar fail2 tu, 20 Mb lebih setiap satu.
Bila buka fail DEC_2017-05-22 tu dan browse ke bawah boleh nampak maklumat seperti berikut:

 
Haaa, yang dalam tengah warna kuning tu login saya untuk akaun YES bila pakai program Connect modem YES tu.
Jadi kalau dah satu folder pun dah dekat 30 Mb maka darab 700 lebih folder macam yang dialami saya, 'pendatang haram' YES ni dah dekat 3 Gb.
Uuu, banyak tu...
Jadi cikgu2, buka computer, notebook atau netbook anda dan periksa jika anda mengalami masalah ini.
Padam saja folder2 yang bertarikh lama tu tapi tinggalkan folder yang bertarikh terkini.
Selamat mencuba.



Friday, February 17, 2017

Jawapan kepada Oto Chicharito berkaitan Honda PCX

"assalamualaikum wrt. wbt, sy seronok bc komen2 tuan2 mgnai Honda PCX ni..sy baru guna skuter ni dlm 3 hari (beli second hand kat kedai)..milage dlm 6800km...sbg org2 yg dh lama guna skuter ni sy nak mohon pandangan tuan2 ttg penjagaan skuter ni, berapa km patut kena tkr minyak hitam, minyak gear, coolant dan filter" - Oto Chicharito

Tahniah kepada Oto Chicharito di atas pembelian Honda PCX. Mileage skuter saya baru saja mencecah 5300km. Setakat ini saya baru tukar minyak enjin (hitam) sekali saja pada 1000km. Kalau ikut cakap tokey Kedai Maxima Motor Senawang tu, dia suruh datang tukar lagi minyak enjin selepas 5000km. Jadi ada 700km lagi sebelum kena pi :)

Berkaitan bila kita nak tukar itu dan ini pada Honda PCX kita, kalau perasan di bawah seat, di ruang letak barang skuter kita tu ada ditampal stiker seperti kat bawah ni untuk rujukan penyelenggaraan.
 
 
Semuanya dalam tulisan bahasa Inggeris, nasib baik bukan bahasa Siam (Thailand) iaitu origin di mana skuter kita ni dipasang :)
 
Antara maklumat penting yang ditulis kat situ:
1. Minyak hitam ditukar setiap 8,000km, jenis 4-AT 10W-30MB. Kalau takut kena tipu kedai spare part, beli saja di stesen-stesen minyak. Selalunya ada, tinggal lagi pomen nak pakai atau tidak saja. SC keta Vios aku tak mau isi minyak enjin aku bawa dari luar, jadi tak payah servis situ lagi.
2. Pre-mix coolant ditukar setiap 2 tahun. Tapi aku belum tukar pun lagi. Cukup setakat tambah di bekas putih kat bawah sebelah kanan skuter saja. Ini kena rajin tengok terutamanya bila musim panas.  
3. Drive belt ditukar setiap 24,000km. Ini rasanya banyak tahun lagi ni. Takut time nak tukar tu nanti jangan2 Honda PCX pun dah stop production. Entah2 model baru nanti pakai drive chain.
4. Air cleaner element ditukar setiap 16,000km. Ini mungkin aku tukar 10,000km nanti. Maklum la jalan raya kita berabuk, jerebu. Tak tukar semput pula skuter kita nanti.
5. Gunakanlah barang2 cap Honda yang tulen. Ini susah sikit nak komen. Aku pi servis kat Maxima iaitu kedai yang tempat aku pi beli skuter ni pun tak pakai barang2 Honda tu pun. Minyak enjin hari tu pakai cap apa entah tapi fully sintetik. Coolant pulak dia jual yang cap Fuchs, tokey cakap ini skuter Yamaha pun ada pakai. Melainkan Honda buka service center bertauliah bolehlah kita ikut nasihat dia nih.
6. Waranti untuk keseluruhan motorsikal (bodoh, ini skuterlah!) ialah selama 2 tahun atau 20,000km. Tapi tak tau la samada cukup 2 tahun habih waranti atau cukup 20,000km abih waranti. Kalau pengeluar kereta ada which ever comes first, ada yang unlimited mileage. Jadi aku pun tak faham.
 
Bab harga barang2 yang nak diguna untuk penyelenggaraan, mungkin ada kedai murah atau mahal ikut kepandaian kita cari. Tepuk dada tanya selera errr, poket kita
 
Semoga saya telah dapat sedikit sebanyak menjawab soalan Oto Chicharito.

Tuesday, February 14, 2017

Apabila waranti kereta tamat tempoh...

Menjelang akhir tahun lepas tamatlah waranti tiga tahun kedua-dua kereta milik kami. Vios aku bulan 7 manakala Grand Livina pula bulan 10 kalau tak silap. Maka dengan tamatnya waranti maka tak la dicover lagi apa-apa kerosakan yang boleh berlaku dalam waranti. Tamatnya waranti maka tamatlah juga komitmen untuk servis di sc yang boleh dikatakan suruh servis macam-macam tu.

Walaupun waranti dah abih tahun lepas tetapi belum sampai kilometre untuk servis. Hmmm, petang Jumaat baru ni aku pergilah servis salah sebuah kereta kami di sc bertauliah. Aku ada bawa minyak enjin sekali, Castrol Magnatec yang merupakan salah satu jenama terkenal seantero dunia. "Maaf encik kita tak terima (boleh pakai) minyak luar," kata service advisor.

Lepas tu aku pun cakap, "Bolehlah pakai, waranti kereta saya dah abih." "Nanti saya tanya manager saya," balasnya. Agak mendukacitakan kerana managernya tak membenarkan aku menggunakan minyak enjin yang aku bawa sendiri sebaliknya kena pakai minyak enjin yang berlabel syarikat keretanya. Maka kerana itu aku pun tak jadi service di sc dan bergerak meninggalkan sc tersebut.
Pernah tengok lawak gula di Youtube yang ada sebut tukar tayar di Kedai Tayar Dunlop Senawang (KTDS) tu? Tempat tu memang wujud dan aku servis di situ petang Jumaat tu.

KTDS ni terletak berhampiran dengan traffic light yang kedua selepas turun dari Plaza Tol Senawang. Memang nampak besar signboardnya di sebelah kiri jalan. Di belakang KTDS pula terdapat Stesen Komuter Senawang.

Servis di KTDS kira ok juga. Depa check semua dan buat servis yang kita boleh tengok depan mata tak tersorok seperti di sc. Di KTDS ni juga kedua-dua kereta kami tukar tayar tahun lepas.
Selesai servis dalam masa tak sampai setengah jam, aku pun balik. Esoknya kereta kami yang satu lagi pun buat servis di sini juga. Rasanya kalau tak ada benda yang serius, buat di KTDS saja lepas ni :)

Berkait dengan waranti, kalau kita perasan sekarang ada syarikat kereta yang sanggup menawarkan waranti hingga tujuh tahun, Nissan kalau tak salah. Jika waranti selama tujuh tahun maka  tujuh tahun la kena servis di sc. Wah, banyak tu nak kena bayar untuk memastikan waranti terus valid. Banding harga minyak enjin beli di luar dan di sc pun dah jauh beza. Castrol Magnatec Semi Sintetik offer di Tesco baru RM98. Shell Helix Fully Sintetik dalam RM150. Harga2 minyak enjin di sc saya percaya lebih mahal berbanding harga di Tesco tu :(

SC Proton di Seremban 2 saya puji kerana membenarkan saya menggunakan minyak enjin dari luar. Tak jauh pun beli, dari stesen minyak PETRONAS seberang jalan saja. Elok saja enjin kereta Wira, Gen 2, Exora tu sampai sudah. Jaga elok macam mana pun kereta kita harga tetap orang ambik murah.

Menggunakan kereta macam merelakan diri kita dirompak. Banyak pihak dapat merompak kita. Dari segi cukai, dari segi bunga pinjaman bank, dari segi keuntungan jualan kereta dikaut syarikat kereta, dari segi keuntungan penyelenggaraan dikaut sc syarikat kereta dan akhir sekali keuntungan dikaut kedai kereta terpakai. Tu belum kira keuntungan yang dikaut peguam yang bank kita beli kereta upah ugut kita bila sesekali terlambat buat bayaran ansuran bulanan.

Mana nak beli kuda buat pergi kerja?